קידוח ידני
קידוח ידני והידראולי יעשה היכן שלמכונות קידוח לא תהיה גישה אליהם וכן באזור טופוגרפי סלעי וכן עבור יצירת בורות ספיגה, ביוב וכלונסאות במקומות צרים. מקדח היד מורכב ממוטות פלדה אשר ניתנים להארכה, המסתובבים בעזרת הידיות.
בקצה המוטות ניתן לחבר מספר מקדחי פלדה שונים. הקידוחים מסתובבים באדמה עד להשלמתם, ואז מרימים אותם מהקידוח כלפי חוץ. מקדחים מיוחדים יכולים לשמש לסוגי קרקעות שונות.בד"כ הקידוח נשאר פתוח ללא צורך בתמיכה.
קידוח ידני יעשה באמצעות מעטפת זמנית למניעת התמוטטות הקידוח. הקידוח נמשך בתוך המעטפת הזמנית באמצעות פח חד עד שמגיעים לעומק הרצוי. לאחר מכן מותקנת מעטפת הבאר הקבועה ויש להסיר את הזמנית. ניתן להשתמש במקדח עד לעומק של כ-15-25 מטר, תלוי במבנה הקרקע. בד"כ יתאים לקרקעות לא יציבות.
קידוח ידני רטוב
משתמש במחזור מים כדי להעלות את האדמה שנקדחה אל פני השטח. צינורות המקדחה מועברים מעלה ומטה. כשהתנועה היא מטה, ההשפעה של המקדח משחררת את הקרקע והתנועה למעלה מעלה, החלק העליון של הצינור נסגר ע"י שסתום, תוך שהוא מושך את המים דרך הצינור ומעביר את תוכן הקרקע אל פני השטח.
הקדיחה הבאה פותחת את ראש הצינור והמים משפריצים לבור, מול הבאר. בבור זה, החיתוכים נפרדים מהמים ומתייצבים, ואילו המים משתפכים מהבור חזרה לבאר. הקידוח נשאר פתוח בלחץ מים. מעבים (תוספים) ניתן להוסיף למים כדי למנוע קריסת חורים ולהפחית אובדן מים עובדים (נוזל קידוח). ניתן להשתמש בבוצה עד לעומק של כ- 35 מטר.
קידוח ידני בלחץ מים
מבוסס על זרימת מים ולחץ מים. בניגוד לבוצה, נשאבים מים בצינורות הקידוח. לנפח המים הגדול יש השפעה סוחפת בתחתית ותערובת דלילה זו מועברת מעלה בין צינור המקדחה לקיר הקידוח. משאבת מנוע משמשת להשגת זרימת מים מספקת.
צינור המקדחה יכול להיות פשוט בעל קצה פתוח, או ע"י הוספת מקדח וסיבוב חלקי או מלא של צינור המקדחה. גם במצב זה כמו בקודםניתן להוסיף מעבים למים למניעת קריסת חורים ולהפחית אובדן נוזל הקידוחים. סילונים (עם סיבוב) משמשים בדרך כלל לעומקים של 35-45 מטר.
לא ניתן לקדוח את כל התצורות בשיטות ידניות לעתים הסלע קשה מדי. עם זאת, כאשר התצורה כוללת קרקעות רכות ויש מספיק מים בעומקים של עד 35 מטר, קידוח ידני עשוי להיות אפשרות קיימא. היתרונות העיקריים של טכניקות קידוח ידניות הם:
- עלות: עלות הקידוח הידני נמוכה משמעותית בהשוואה לבארות שנקדחו במכונה (בשיעור של 10 עד 25% מהעלות). זה גם מקביל כלכלית עבור כמה קהילות קטנות או משקי בית לשלם בעצמם עבור אספקת המים.
- נגישות: ציוד קידוח ידני קל ויביל ויכול להגיע למקומות בהם ציוד קידוח קונבנציונאלי אינו יכול
- חיסכון ובטיחות בזמן: קידוח ידני מאפשר בניית בארות רדודות מהר יותר.
בטיחות ובריאות לקידוח מי תהום
אנו ממקמים את הקידוח במרחק בטוח ממזהמים כגון ביוב, בור ספיגה וקברות. כאספקת מי שתייה, יש לאטום גם בדיס מלט איכותי על מנת להבטיח שזיהום פני השטח אינו יכול לזרום לקידוח.
יש למקם את מסכי הבאר בצורה נכונה ויש לפתח את הקידוח כהלכה כך שהמים יהיו נקיים מחלקיקים ואינם נבלעים אחר כך. במקומות רבים הוכנסו במקור קידוחים ידניים כדי לספק מים להשקיה על ידי הקשה על מי תהום רדודים מאוד.
דרישות המיקום, החומרים המשמשים ושיטות השלמה לבארות חקלאיות הם לרוב סטנדרט נמוך מהצפוי לקידוחים לאספקת מי שתייה בטוחים.