קידוחי מים מבוססי פולימר
קידוחי מים מבוססי חומר פולימר נועדו להגביר את יעילות קידוח בסלעי צפחה. נוזל קידוח על בסיס מים מורכב מפולימר שהוא פולימר לא יוני או פולימר אניוני. הפולימר יכול להיות פוליאקרילאמיד. הנוזל משמש לקידוח תצורות תת-קרקעיות המכילות נפט גולמי כבד וחולות שמן עשירים בביטומן, והוא עשוי להכיל רכיבי נוזל נוספים.
מערכת קידוחים המבוססים על פולימר מספקת נוזל קידוחים נטול חרסית ומתכלה במצבים בהם השימוש מוגבל בנוזלים מבוססי בוץ או חימר.
תהליך ביצוע קידוחי מים
בתהליך קידוחי מים נוכח במקום גיאולוג המשמש כמפקח על אופן ועומק הקידוח. הגיאולוג אוסף דגימות סלע מעומקים שונים. דגימות אלו משמשות אותו על מנת שיוכל להבין את השכבות הקיימות לאורך הקרקע ועל פיהן הוא קובע את עומק הקדיחה, מבנה הקדיחה וסוגה.
לתוך קדח הקידוח מוכנס צינור בהתאם למבנה שכבות הקרקע. יש פעמים וייעשה שימוש ב"צינור עיוור" ללא חריצים המשמש לשכבות קרקע שאינן מכילות מים ובפעמים אחרות יעשה שימוש בצינור מחורץ עבור שכבות קרקע שכן מכילות מים.
יש פעמים ולפני קביעת מבנה הקידוח נעשית בדיקה חשמלית הבוחנת את איכות שכבות הקרקע ואיכות המים וזאת באמצעות לוגים חשמליים. אותם לוגים חשמליים בודקים את התכונות הפיזיקליות של הסלעים. בדיקתן כוללת מידע אודות האקוסטיות של הסלעים, רדיואקטיביות, מהם סוגי הסלעים, הנוזלים בסלעים ועוד.
בדיקה באמצעות לוגים חשמליים מאפשרת לאנשי המקצוע בתחום קידוחי מים, ברמת סבירות גבוהה, לדעת האם ניתן לקדוח דרך שכבות סלע אלו וזאת במידה והבדיקה תעלה שאותן שכבות נחשבות לשכבות בעלות תכונות הידרולוגיות טובות.
אסדת קידוח רב-תכליתיות היא הבחירה האופטימלית למגוון רחב של יישומי קידוחי מים. עם ניסיון של למעלה מ -50 שנה בשימוש באסדות קידוח מים מתקדמות, אנו מסוגלים לקדוח בארות מים וקידוחים דרך סלעים וגרניט הקשים ביותר. אנו משתמשים באסדות קידוח המים למגוון יישומים, כולל קידוח מקדחה, קידוח סיבובי רטוב, קידוח ליבה וקידוח פטיש.
פעילות קידוחי מים בישראל
פרסומים בכלי התקשורת בישראל מציינים כי פעילות הכוללת קידוחי מים יביאו לשריון של אלפי דונמים לטובת קידוחים שיספקו מי שתייה. מי שאחראית על מפת קידוחי מים בישראל היא הוועדה לתשתיות לאומיות. זו אמונה לשריין שטחים לקידוחים בדרום ואף במוקדים נוספים בישראל. הקצאת השטחים יבטיחו כי אותם שטחים יישמרו עבור קידוחי מים על ידי מהנדס קידוחים במקום ובו צוות תפעולי ומכונת קידוח מים.
תמונת קידוחי המים בישראל כיום
כיום רשומים כ-1,400 פרויקטים של קידוחי מים פעילים בישראל. בחינת מוקדי הקידוחים מצביעים כי חלק ניכר מאותם מוקדים יחדלו מלתפקד עוד בעתיד הקרוב. על פי הנתונים הקיימים כ-33% קידוחי המים בגליל המערבי ו-50% מקידוחי המים באזור שפלת לוד עתידים להגרע בתוך עשר שנים, זאת בשל זיהומים וסיומן של התוכניות כפי שאלו הוגבלו לזמן מסוים בהתאם ליכול הקידוח בהן.
הוועדה לתשתיות לאומיות סימנה כחמישה מתחמים הידרולוגיים להם פוטנציאל גבוה לקידוח והפקה של מי שתייה וזאת תוך בחינה רגישה של מים התהום בכל מקום. המתמחים כוללים חלקים באזור פרדס חנה, אור עקיבא ואזור מתחם להבים בדרום.