ברקן קידוחי קרקע בע"מ

עובדות חיוניות על סוגי כלונסאות

אם מקימים מבנה ללא יסודות מוצקים, המבנה כולו עלול לשקוע או חלילה לקרוס. לכן, כבר בתכנון של הקמת מבנים, יש להביא בחשבון את סוג הקרקע ובהתאים לכך – לתכנן החדרת סוגי כלונסאות מתאימים לתוך הקרקע.

בשורות הבאות נתייחס לקשר של כלונסאות אל שיגומים (שזה בעצם קיר כלונסאות), נזכיר מה זה דיפון (יציקת דופן למניעת שקיעה או קריסה) ובעיקר נתמקד בכמה עובדות חיוניות, שכדאי להכיר. 

סוגי כלונסאות

סוגי כלונסאות וחומרים שמהם הן עשויות

קיימים 3 סוגי כלונסאות עיקריים בהתאם להעברת עומס והתנהגות תפקודית:

  1. כלונסאות נושאות קצה 
  2. כלונסאות חיכוך 
  3. שילוב של כלונסאות חיכוך ולכידות

אם רוצים ליצור ביסוס דוברה או שרוצים ליצור כלונסאות ריסון או כמעט כל סוג אחר, נעשה שימוש בפתרונות שעשויים מפלדות חסינות, מבטון מזוין או מבטון דרוך. 

1. כלונסאות נושאות קצה/נקודה:

אם נמצא סלע או חומר דמוי סלע באתר בעומק סביר, ניתן להרחיב כלונסאות אל פני הסלע. במקרה זה, כושר הנשיאה האולטימטיבי של הכלונס תלוי לחלוטין בחומר הבסיסי; לפיכך הכלונסאות נקראות כלונסאות נושאות קצה או נקודה. ברוב המקרים הללו ניתן לקבוע היטב את האורך הדרוש של הערימה. 

אם נתקלים בשכבת אדמה די קומפקטית וקשה בעומק סביר, ניתן להאריך כלונסאות לכמה מטרים לתוך השכבה הקשה.

2. כלונסאות חיכוך:

בכלונסאות מסוג זה עובד העומס בעיקר בהתנגדות/חיכוך לאורך דופן הכלונס. בלונסאות חיכוך נוטות להיות ארוכות למדי. בנשיאת העומס הקיבולת היא פונקציה של אזור הפיר במגע עם האדמה. בקרקעות פחות עובדות, כגון חול בצפיפות בינונית עד נמוכה, לרוב משתמשים בכלונסאות חיכוך כדי להגביר את הצפיפות ובכך את חוזק הנשיאה.

כשאין שכבת סלע או חומר דמוי סלע בעומק סביר באתר, כלונסאות נושאות נקודות/קצה הופכות ארוכות מאוד ולא חסכוניות. עבור סוג זה של מצב תת-קרקע, כלונסאות נהדפו דרך החומר הרך יותר לעומק שצוין.

3. כלונסאות חיכוך ונשיאה

ברוב המקרים, כושר נשיאת העומס תלוי הן במיסב הקצה והן בחיכוך הציר.

איך מכניסים כלונסאות למקומן?

הכנסת כלונסאות יכולה להיעשות בשיטות מגוונות. לדוגמא, בחו"ל ישנן חברות שמתקינות כלונסאות דיפון על ידי מכונות שהולמות על קצה הכלונסאות (ממש כפי שנועצים יתר בקרקע או מסמר ענקי בקיר. בישראל, הרבה יותר נפוץ להכניס אותן למקומן בתהליך שונה, שנקרא קידוח כלונסאות. כלומר, בעזרת מכונות קידוח ייעודיות, מבצעים חפירה בתוך הקרקע, ולאחר מכן מכניסים את הכלונסאות על פי העומק הרצוי. 

כיצד מבצעות הכלונסאות את תפקידן? 

מבלי להיכנס להסברים טכניים מעמיקים לגבי יסוד עובר, נציג בקצרה איך בעצם מתפקדות הכלונסאות. שיטה מקובלת תהיה להכניס תמיכה למבנה, בית, בניין, חניון תת קרקעי או מבנה תעשייתי, על ידי חפירה והכנסת כלונסות עד לעומק של סלע מוצק. כך המבנה יעמוד איתן על גבי אדמה רכה, אדמת סחף וכדומה. 

שיטה אחרת לוקחת סוגי כלונסאות ויוצרת תמיכה למבנה אפילו אם לא קיימת שכבת סלע מוצק בעומק סביר. בקרקעות רכות מסוימות, הכלונסאות יוצרות חיכוך לאורכן, עם הקרקע והאדמה מסביב. החיכוך הזה נותן מספיק תמיכה על מנת שהמבנה יישאר על מקומו, ללא שקיעה ובאופן יציב לחלוטין. לפתרונות קידוח וכלונסאות, לרשותכם חברת ברקן קידוח קרקע בע"מ.